Salih Taşyon: Birlikte iz sürüp çözülmedik olay bırakmıyoruz

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Direktörü Salih Taşyon, “İki yıldır cinayet bürosu ile çalışıyoruz. Hayat sigortası yaptırıp eşini öldüren geçmişteki vakalar için bile Emniyet bizi arıyor” diyor.

Kendini ölü göstermek için çalışanını yakan mı, çocuğunu zehirleyen mi, hamile eşini uçurumdan atan mı istersin! Sigortadan para alabilmek için işlenen ciyanetler insanın kanını donduruyor. Ama sigortacıları kandırmak o kadar da kolay değil. Sigorta sektörü emniyet birimleri ile birlikte tam bir dedektif gibi çalışıyor. Çözülmez denilen cinayetler çözülüyor. Oyunlar bozuluyor. Türkiye’de bu konuda önemli bir yol kat edilmiş durumda. Öyleki artık Emniyet’in altında sigorta suiistimallerine bakan ayrı bir birim bile var. Geçmişteki dosyalar bile sigorta sektörünün desteği ile yeniden açılıyor. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Direktörü Salih Taşyon, geçtiğimiz günlerde düzenlenen Uluslararası Sigorta Fuarı ve Kongresi’nde katıldığı panelde yaptığı konuşmada bu konuda yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler veriyor. Sigorta sahteciliğini nitelikli bir dolandırıcılık olarak tanımlayan Taşyon, “Türkiye’de SBM gibi bir yapımız var. Veriler burada toplanıyor. Özellikle şüpheli dosyaları tespit edebiliyoruz. Verilerini işleyerek sigorta şirketleri ile paylaşıyoruz. Emniyet ile çalışıyoruz. Artık Emniyet’in altında sigorta suiistimallerine bakan ayrı bir birim var. Emniyet yetkilileri de anladı ki sigorta sahteciliği farklı bir uzmanlık gerektiriyor. Bu birimdeki çalışanları bizler eğitiyoruz. Örneğin iki yıldır cinayet bürosu ile de çalışıyoruz. Çünkü hayat sigortası yaptırıp eşini öldüren geçmişteki vakalar için bile Emniyet bizi arıyor. Sağlık konusunda da Sağlık Bakanlığı ile görüşüyoruz. Amacımız farkındalık yaratmak ve sigorta sahteciliğinin bir suç olduğu algısını oluşturmak istiyoruz” diyor. Sizler için dünya genelinde sigortadan para almak için işlenen çarpıcı suçları ve oyunların nasıl bozulduğunu derledik.  

Kendini ölü göstermek için çalışanını yaktı

Sigortadan tazminat almak için yapılan sahtekarlıklarda sınır yok… Geçmiş yıllarda Türkiye’de yaşayan biri sigortadan para almak için kendi ölü göstermek istedi. Bunun için de birini yakıp kimliğini olay mahalline bıraktı. Ailesinin sigortadan alacağı parayı hesap eden katilin planı çok geçmeden ortaya çıktı. Olayların detayları kan dondurucuydu. Siirt’te yaşayan B.A. iş bulma umuduyla İstanbul’a geldi. Amele pazarına giderek her gün iş bekledi. Villasının bahçe işlerini yaptırmak istediğini söyleyen biri ile tanıştı ve anlaştılar.

Gider gitmez bahçe işine koyuldu. Bir süre sonra evin sahibi “Yoruldun. Gel bir çay içelim” dedi. İçtiği çay normal değildi. B.A. çayı içer içmez bayıldı. İddiaya göre evin saihibi bayılan B.A’yı önce boğdu sonra da üzerine benzin dökerek yaktı. Daha sonra kendi kimliğini bırakıp olay yerinden kaçtı. Ancak uzun süre kaçamayacağını anlayan zanlı polise teslim oldu. Emniyete verdiği ifadede hayat sigortası yaptırdığını, ölmesi halinde ailesinin bu parayı alacağını söylüyor. Sigorta şirketini dolandırma amacıyla böyle bir cinayet işlediğini anlatıyor.

Tatilde karısını öldürdü, intihar süsü verdi

Dünya çapında yaşanan binlerce sigorta dolandırıcılığı olaylarından biri de Güney Kore‘de yaşanıyor. Güney Koreli bir adam karısını Nisan 2017’de 150 milyon KRW değerindeki hayat sigortasını talep etmek için öldürüyor. Sejong Polisi’ne göre, adam Japonya tatilinde karısına sıvı nikotin enjekte etti ve intihar süsü verdi. Polis, Japonya’daki kurbanın otopsi raporuna Interpol yardımı ile ulaştıktan sonra şüpheliyi takip etti. Otopsi raporunda, kurbanın nikotin zehirlenmesinden öldüğü ve polisin daha sonra, cinayetin ayrıntılı planlarını içerdiği iddia edilen şüphelinin sahip olduğu bir günlük bulduğu açıklandı.
Adam, karısının intihar etmek istediğini kendisinin ise sadece nikotin enjekte etmesine yardım ettiğini iddia ederek cinayet suçlamasını reddetti.

400 bin liralık sigorta parası için 7 aylık hamile eşini uçurumdan attı

Türkiye geçtiğimiz yıllarda sigorta parası için işlenen bir cinayet ile sarsıldı. Muhasebeci Semra Aysal, 18 Haziran 2018’de 40 yaşındaki eşi Hakan Aysal ile birlikte tatile gittiği Kelebekler Vadisi‘nde 300 metrelik uçuruma düşerek ölmüştü. Ama olayın perde arkası hiç de öyle değildi. Yapılan sıkı takip sonucunda ölümün ardında kan dondurucu bir gerçek ortaya çıktı. Hakan Aysal, Muğla’nın Fethiye ilçesinde 7 aylık hamile eşi Semra Aysal’ı (33), 400 bin liralık ferdi kaza sigortasını alabilmek için kayalıklardan iterek öldürdüğü gerekçesi ile tutuklandı. Hakan Aysal eşinin fotoğraf çektirirken düştüğünü iddia etmiş, ancak kendisinin öldürdüğü ortaya çıkmıştı. Eşini 400 bin liralık ferdi kaza sigortasının parasını alabilmek için öldürdüğü iddia edilen Aysal, 21 Kasım 2020’de tutuklanmış ve hakkında “tasarlayarak öldürmek”ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Geçtiğimiz günlerde de karar çıktı. Kelebekler Vadisi’nde fotoğraf çektirmek için çıktıkları kayalıklardan eşini iterek karnındaki bebeğiyle ölümüne neden olduğu iddia edilen Hakan Aysal ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Teksaslı kadın oğlunu zehirledi

Teksas’ta yaşayan kadın, oğlunu sigorta parası için öldürdü. Kadının oğlu için vefatından yaklaşık bir ay önce her biri 50 bin dolar değerinde iki yaşam sigortası poliçesi almaya çalıştığı iddia edildi.

Harris County Bölge Savcılığı, görülen duruşmada Houston şehrinde yaşayan Ashley Marks’ı; Haziran 2020’de sigorta parası alabilmek için çocuğunu ilaç vererek öldürmekle suçladı. Mahkeme kayıtlarına göre olayın yaşandığı sırada çocuk ve kız kardeşi; 25 yaşındaki Marks’ın babası Adam’la birlikte yaşıyordu. Avukat Gilbert Sawtelle, Marks’ın “Çocuğu babasının bakımındayken ölmüş gibi göstermeye çalıştığını” beyan etti. Otopsi sonucunda çocuğun kanında zehirli miktarda metamfetamin ve kokaine rastlandı. Marks ise iddiaları yalanlayarak bunların sigorta olduğunu bilmediğini, tasarruf planı olduğunu zannettiğini öne sürdü. Ancak daha sonradan Marks’ın Texas’ta yaşam sigortası üzerine uzmanlaşmış; ve lisanslı bir sigorta çalışanı olduğu ortaya çıktı.

Engelli kardeşini öldü gösteren uyanığın oyunu çarşıda bozuldu

Bir olay da Gaziantep’te yaşandı. Bir uyanık engelli kardeşinin kimliğinin kaybolduğunu belirterek Nüfus Müdürlüğü’ne başvurdu. Kardeşinin yeni kimliğini kendi fotoğrafı ile çıkarttı. Üstünde kendi fotoğrafının olduğu kardeşinin yeni kimliği ile üç farklı sigorta şirketinden sigorta yaptırdı. Ölüm halinde üç şirketten tazminat alacaktı. 1999 İzmit depremi ile de hain planını devreye soktu. Depremin hemen ardından Gölcük’e giden uyanık kardeş, oradaki görevlileler kardeşinin depremde öldüğünü yönünde bildirimde bulundu. Ölüm ve defin kağıdı aldı. Sigorta şirketlerine tazminat için başvuruda bulundu. 3 şirketten de tazminatı aldı. Ama hiç tahmin bile edemeyeceği bir süpriz onu bekliyordu. Sigorta şirketlerinden birinin görevlisi engelli kardeşi sokakta görünce dolandırıldıklarını anladı ve inceleme başlattı. Dedektif gibi iz sürüldü ve kardeşin oyunu bozuldu.

Oğlu sigortadan 10 milyon dolar alsın diye kendini vurdurttu

ABD’nin Güney Carolina eyaletinde yaşayan bir avukatın, oğluna hayat sigortasından 10 milyon dolar bırakabilmek amacıyla ‘birini tutup kendini öldürmesi için’ anlaşma yaptığı ortaya çıktı. Alex Murdaugh (53) hayatta kalan tek yakını olan küçük oğlunun yaşamını garanti altına almak istedi. Poliçesi, varisine 10 milyon dolar ödeme hakkı tanıyordu. 4 Eylül’de anlaşma yapıp para verdiği Curtis Edward Smith (61) tarafından sokakta başından vuruldu ancak ölmedi. Sağlık ekipleri ve polise, yolda lastik değiştirirken vurulduğunu, kurşunun başına isabet ettiğini söyledi. Polisin şüphesi üzerine soruşturmanın derinleştirilmesiyle yalanı ortaya çıktı.

Haber Kaynağı: Sigorta Medya